Dnevnik Agnes Midlton, veštice iz Salema

Ovo je zapis Agnes Midlton, 35 godina stare, iz ribarske luke Salem, babice i lečiteljke travama.

April 11. godine gospodnje 1692. Salem

Danas sam pomogla ribaru Simonu. Simonu se ribarska udica zarila duboko u list leve noge. Klještima, koja sam u kipuću vodu spustila,  sam udicu izvadila, ranu oprala i zašila. Na ranu sam stavila listove bokvice i koren crnog luka, dobro opranog u mlakoj vodi. Stavila sam čistu krpu preko rane. Rekla sam da dodje sutra ponovo da ranu pogledam i opet povijem. Sin Anete Ferguson, trogodišnjak, imao je groznicu i njega sam pregledala, dala mu sirup za kašalj i stavljala hladne obloge na čelo, ručice i nožice. Detetu je groznica spala. Materi sam rekla da me i u toku noći može pozvati ako ustreba.

Recepti za sve moje sirupe i čajeve, kao i crteži svake biljke, nalaze se na poslednjim stranama ovog zapisa, ako kome ustreba.

Hvala Tebi na novom danu!

April 15. godine gospodnje 1962. Salem 

Ribar Simon je dobro i uskoro će opet na svoj brod. Sin Anete Ferguson nema groznicu i ne kašlje. Novi sirup je, znači, dobar.

Sara Bronfild je noseća. S obzirom na krhkost njenog tela, a i duha, moraće se o njezinoj bremenitosti voditi više računa. Jake čorbe od divljači ojačaće njen duh i telo, rekla sam.
Ribari se često povredjuju na kuke, užad i mreže. Svima govorim koliko je važno rane oprati i ništa prljavo na njih ne stavljati.

Hvala Tebi na novom danu!

April 23. godine gospodnje 1962. Salem

Današnji dan obeležen je porodjajem mlade Johane Nurs, žene ribara Pitera. Prvo dete, sin, rodjen je zdrav i vrištao je kao sam djavo. I majka  i beba su dobro, iako je porodjaj dugo trajao, a Johana izgubila mnogo krvi. Obilaziću je cele noći.

Hvala Tebi na novom danu!

April 30. godine gospodnje 1962. Salem

Johana i njena beba Džon su dobro.  Rebeka Kuk je iskrivila članak leve noge. Stavila sam obloge i udlage. Za par dana moći će da hoda. Sara Bronfild teško nosi svoju bebu, obilazim je svaki dan. Mora biti stalno u krevetu, rekla sam.

Maj 05. godine gospodnje 1962. Salem

Sara Bronfild je izgubila čedo. Izvukla sam iz njene utrobe mrtvo detence. Njeni su tražili da spašavam bebu, ali to ne ide. Uvek treba spašavati majku, da se zna.

Mala Mari, kći A. i T. danas je bila kod mene i tražila da je obučavam svom zanatu. Mari ima 13 godina. Kad napuniš 15, učiću te, rekla sam.

Hvala Tebi na novom danu!

Maj 12. godine gospodnje 1962. Salem

Noćas sam pomogla da na svet dodje sin prvenac sudije Džona i njegove žene Elenor. Majka i dete su u odličnom zdravlju. Sudija je mojoj kući prosledio dve korpe hrane u znak zahvalnosti. Mari je, baš u taj čas, opet dolazila i ja sam opet isto rekla. Gledala je zavidno u korpe, ili se to meni samo učinilo?

Hvala Tebi na novom danu!

Maj 17. godine gospodnje 1962. Salem

Doneli su ribara Simona. Desna noga se nadula kao trupac.  Iz otvorenih rana curi krv i gnoj, meso truli. Stavila sam obloge i dala mu čajeve. Malo se tu može učiniti, rekla sam da bi nogu trebalo odseći. Simon nije pristao. Bojim se, neće biti dobro.

Hvala Tebi na novom danu!

Maj 23. godine gospodnje 1962. Salem

Ribar Simon je umro. I dalje mnogi dolaze po savet, čaj ili trave. U vazduhu nad Salemom oseća se miris krvi i soli. Biće nekog zla. Slutim i plašim se.

 Hvala Tebi na novom danu!

sudjenje vešticama u Salemu 

Oktobar 02. 1962. Salem

Optužili su me za veštičarenje. Da u Boga ne verujem, da sa djavolom opštim, da mi sotona na uvo šapuće. Mala Mari je bila glavni svedok. Siroto dete je u nesvest na sudu padalo, bacakalo se i vrištalo. I optuživalo me. Mene! Onu koja je htela svemu je naučiti, samo kada za to dodje čas. Ne krivim je. Optužili su me za Simonovu smrt i jedva dokazah da sam ja lečila levu nogu, a ne desnu. Optužiše me i za smrt bebe Sare Bronfild. Uvračala sam je, nju i njenu bebu, rekli su. - Zlo ne zaslužuje da živi - rekli su. Nisam ništa priznala, kako bih!? Moja savest je čista, ja lečim i donosim novi život, rekla sam. I verujem u jednog, jedinog Boga i Hrista, na krstu raspetog, zaklela sam se.

Obešeno je njih 19. Bridžet, Suzana, Elizabeta, Sara, Džordž, Marta, Džon.... Smiluj se njihovoj duši nesrećnoj i napaćenoj. I podari im večni mir i spokoj koji zaslužuju životom neporočnim. Zlome ne zameri, već mu oči otvori, da progleda i razume. I ljubav čovečansku spozna. 

Od juna do septembra, godine ove gospodnje 1692. trajao je progon nevinih, ne ponovio se. Sav užas ljudski u okean ceo stao ne bi. Gospode smiluj se!

***

Hvala Tebi što se spasih vešala, ne što se smrti bojim i život odveć cenim, već što znanje svoje, zarad dobrobiti ljudske, mogu na drugog preneti, a za ovog života još mogu mnoge izlečiti i mnogim materama, da na svet čedo donesu, mogu pomoći.

Hvala Tebi na novome danu, još jednom danu, Velika Majko Boginjo, u kom, u ime tvoje, samo dobro ću ovom, meni tako nerazumljivom, ljudskom soju, darovati. Veliko je ime tvoje, Majko. Ja čekam dan kada ću se u tvoje tople skute vratiti. Tako mi nedostaje naš dom i naše ognjište milo. O, zvezdo moja, kako si daleko! Doleteti do tebe još dugo neću moći.

  majka i kći


Komentari:


  1. 12. 03. 2014. 21:09
    luna71

    Драга моја, обожавам овакве ствари...хвала што си ми то омогућила...
    Иако ме није било дуго, прочитала сам све Чуваре тајни..и одушевила се

Slobodno prokomentarišite članak

Dodaj komentar

Zapamti me