Uliks 2 (čuvari tajne 8)

Simbologija, malo poznata nauka, bavi se proučavanjem drevnih simbola, i kao takva sklona je promenama, baš kao i sama istorija. Već od prve pojave simboli su predstavljali tajne znakove za one upućene, ali i odrednice za buduće generacije koje će umeti da ih rastumače na pravi način. Drevna pisma, posebno keltske i germanske rune, pune su simbola. Simboli, ipak, mnogo su stariji. Sve ono što se nije moglo, ili nije znalo objasniti, a posebno zabranjene reči ili pojmovi predstavljano je simbolima. Tajne poruke, tajne reči i izrazi, pa i ceo jedan tajni svet, predstavljan je simbolima. Mistični i zagonetni i danas zadaju muke onima koji bi da proniknu u njihove tajne i značenje. Od postanka čovečanstva, do današnjih dana, simboli su ostali upečatljiv vid ljudskog izražavanja i komunikacije. Ali nije svakom dato da ih tumači na pravi način, niti da ih razume.

Jedan od najčešće zloupotrebljavanih simbola je simbol zvezde petokrake. Od satanističkih kultova do komunističkog režima, zvezdi se pridaje negativan konteks, kao simbolu veštica, mračnih, paganskih obreda i ljudskih žrtava, sve do samog sotone. Mnogo bi se toga moglo reći o zvezdi petokraci i sve bi bilo netačno, sem jednog. Zvezda petokraka je simbol planete Venere i simbol 5 elemenata: vode, vatre, vazduha, zemlje i Žene!

***

Ildiko se, pod budnim okom Aje, smestila u šator kako je najbolje znala i umela. Stara Aja, kojoj niko nije znao godine, ali se nije usudio ni da pita, iako su svi pamtili da je oduvek bila tu, bila je prema njoj sasvim ljubazna. U početku nije puno govorila, samo joj je pokazala svoje dragocene biljke i praškove, razne mešavine koje je sama spravljala za vidanje rana, objašnjavala joj, sa puno strpljenja, čemu koja biljka služi, kako se priprema prašak i pričala joj o raznim bolestima koje se biljkama leče. Ildiko je upijala Ajine lekcije, ali u sebi je i dalje bila zatvorena i daleka, razmišljajući o svemu što joj se dogodilo. Nije se usudila da pita staru ženu kako je znala da je trudna i otkud joj ideja da će to biti sin, ali ionako ona nije želela to dete, začeto sa tiraninom kog je mrzela celim bićem i kom je sipala, bez trunke premišljanja, otrov u vino. Nije želela to dete, bio je to mali stranac koji je uzurpirao, baš kao i njegov otac, njenu utrobu, sisao njene životne sokove i rastao u njoj bez njene volje. Mrzela ga je i mrzela je dan kada će se roditi. 

Atila Bič Božiji

Atila strašni - Eugène'a Delacroix.

Tablice, ispisane čudnim keltskim runama, uredno poredjane u zabačenom kutku Ajinog šatora, i dalje su privlačile Ildikinu pažnju, baš kao i zlatna slika prelepe žene. Aja je i dalje odbijala da joj priča o slici, ali je jednog dana izvadila tablice, pozvala Ildiko i obratila joj se rečima: - Došao je dan kada si spremna da saznaš tajnu o sebi Ildiko i tajnu o sinu koga ćeš roditi. Pre toga moraš naučiti da čitaš i pišeš. Moraš naučiti da voliš sebe, da voliš prirodu, da ne žališ za onim što si izgubila, jer svaki gubitak donosi novi dar, a prazno se srce iznova puni novom ljubavlju. Kao što se majka zemlja, svake godine, obnavlja Ildiko, tako ćeš i ti doneti na svet novi život, a svoj sopstveni obnoviti i ispuniti. Moraš naučiti da voliš svoje čedo, jer on je dar od Boginje, tebi načinjen, tebi namenjen, jer ti si odabrana. Tvoj sin neće biti kralj, nije mu sudjeno. On će biti mnogo više Ildiko. Mnogo više. Kraljevstvo Huna će se raspasti, sada kada nema više Atile, njegova su braća nesposobna da vladaju tom silom. Plemena, nikad u potpunosti složna, otimaće se za vlast i Huni su osudjeni na propast. Ostaće samo priča o njima i njihovoj hrabrosti. Ni tvog plemena više neće biti, jednog dana, ali sve ono dobro što je u ta dva naroda utkano, biće u krvi tvoga sina. On je predodredjen za velika dela, jer ovo nije njegov prvi život, a nije ni poslednji. Raduj se Ildiko, tvoje vreme tek dolazi.

Ildiko je pažljivo slušala ovu smežuranu, izboranu staricu i, iako je nije sasvim razumela, osetila je u sebi promenu, osetila je da joj se srce puni nekim novim osećanjem, nekom plahošću koju već dugo nije osetila. Stavila je ruku na svoj otežali trbuh i pomilovala blago zategnutu kožu. Sićušni pokret, nalik letu krila leptira, ili praćakanju malene ribice zatitrao je pod njenom rukom i Ildiko se, nakon mnogo, mnogo dana, osmehnula blago i setno, nežnošću žene koja čeka... Aja je stavila svoju ruku preko njene i blago rekla: - Naučiću te svemu, Ildiko, svemu. I tvog sina, takodje. Ali, zapamti, znanje ne donosi uvek sreću. Znanje je teško breme i samo se najjači mogu izbori sa tim. Ja znam da ćeš čuvati svog sina, onako kako i tvoje ime samo nalaže, sada moraš i njemu pronaći ime, ono koje će ga obeležiti i dati mu snagu. - Uliks, zvaće se Uliks. - rekla je Ildiko. - Začet u boli, u boli će biti rodjen, i mene će kroz život voditi saznanje da imam o kome da se brinem i nekoga ko će se o meni starati kada osedim, ko će me, kada stasa, voditi kroz život, jer ja samo njega sada imam. Da, zvaće se Uliks! - Neka tako bude! - bilo je sve što je Aja rekla, a onda je prionula na obuku. Ildiko je bila vredan učenik, dostojan svoje učiteljice. Dostojna znanja, dostupnog samo malom broju ljudi.

Pod svetlom uljanice, na krznu, nekad veličanstvenog medveda, Ildiko je na svet donela dečaka čiji se plač prolomio logorom kao grom. - Urlik vuka nije mu ravan. - rekla je Aja, uz osmeh, i prigrlila na ruke malu, krvavu figuru. - Odmori se Ildiko, ali ne zadugo. Njega moramo učiti od prvog dana. I moramo ga čuvati od njegovih stričeva, oni će biti prvi koji će želeti da ga ubiju.

Aja je visoko u vazduh podigla maleni, okupani smotuljak. - Dobro nam došao! Ti si čuvar! Klanjam ti se, Ulikse!

nastaviće se...

Ildiko

Glumica Lily Brayton u kostimu Ildiko u predstavi "Atila", Kraljevski Teatar, London, 1907. god.

 

 

 


Komentari:


 1. 27. 02. 2013. 12:31

  Na sve ono lepo objašnjeno, dodao bih i da se zvezda koristi i kao simbol čoveka, naravno u pozitivnom smislu, sa krakom okrenutim na gore. Ali, posredno, ti si to već naznačila pominjući 5 elemenata.
  Sve najbolje! :-)

 2. 27. 02. 2013. 15:36
  roksana

  @finosvesno, odlična dopuna. Neki simbolozi tvrde da je simbol muškarca Davidova zvezda. S obzirom da je to, moglo bi se reći, dosta "mlad" simbol, nisam sklona da prihvatim tu teoriju.

  Hvala na poseti, svako dobro! :)

 3. 01. 03. 2013. 01:41

  Tako lep simbol, a tako pogresno upotrebljavan... Steta. Oduvek sam volela zvezde i radovala im se. :)
  Pozdrav Roxy!

 4. 01. 03. 2013. 11:00

  @littlephoenix, mala moja neuništiva ptičice, tako je! :*

Slobodno prokomentarišite članak

Dodaj komentar

Zapamti me