Draga Mašin srpska kraljica

Diviti se lepoti jedne kraljice Sisi, sasvim je opravdano. Ono što je totalno neopravdano je što smo zaboravili koliko su i naše kraljice bile lepe, koliko nesrećne i koliko su, u svoje vreme, značile svom narodu. Jedna od najtragičnijih, i svakako najlepših je Draga Mašin, supruga kralja Aleksandra Obrenovića i kraljica Srbije od 1900. do svoje smrti 1903.

Draga Mašin

Poreklom iz bogate porodice iz Gornjeg Milanovca, Draga je bila veoma obrazovana žena, govorila je nekoliko stranih jezika, pisala je pripovetke, romane, bavila se prevodilačkim radom i, uprkos velikom bogatstvu svojih roditelja, veoma rano počela samostalno da zaradjuje za život. Veoma rano su je udali za rudarskog inžinjera Svetozara Mašina i taj brak je okončan posle tri godine nakon Svetozareve smrti. Bila je član srpskog novinarskog društva i urednik časopisa "Domaćica". Nakon smrti roditelja, prinudjena da se stara o članovima svoje porodice, Draga se našla u nezavidnoj situaciji te je morala da potraži neophodne izvore prihoda. Za vreme braka imala je priliku da upozna kralja Milana Obrenovića, dobrog prijatelja njenog prvog muža. Poznanstvo sa kraljem i kraljicom Natalijom rezultiralo je prijateljstvom izmedju Drage i kraljice i Draga postaje njena dvorska dama i pratilja posle razvoda Milana i Natalije. Draga prati kraljicu majku po Francuskoj i Rusiji u kojoj upoznaje mladog kralja Aleksandra. Hroničari tvrde da su se Draga i Aleksandar upoznali na plaži u Bijaricu, na Atlantiku i da je Draga, tom prilikom, Aleksandra spasila sigurnog davljenja. Ljubav izmedju kralja i 10 godina starije udovice je buknula i više joj ništa nije moglo stati na put. Uprkos velikom protivljenju kako Milana i Natalije, tako i srpske vlade, par se venčao 23. jula 1900. godine. Aleksandar je insistirao na odluci da srpske kraljice moraju imati srpsko poreklo što je dovelo do ostavke vlade i čaršijskih ogovaranja. Kum na venčanju je bio lično ruski car Nikolaj II Romanov.

Kraljica Draga i kralj Aleksandar


Sve veće nezadovoljstvo izborom supruge i nove kraljice, upereno protiv kralja Aleksandra, dovešće, na kraju, do tragične smrti ovo dvoje ljubavnika. Tri godine, koliko su proveli u braku, dovoljne su da se napiše bar tri romana o njihovim životima. Milan i Natalija su se odrekli Aleksandra, Draga je imala lažnu trudnoću, Milan je umro van Srbije, u Beču, ne želeći da se vrati u zemlju u kojoj njegovo ime sramoti sin, niti da u njoj bude sahranjen. Kada je ustanovljeno da je trudnoća fantomska i da je nikada nije ni bilo, neprijateljstvo prema kraljici raste iz dana u dan, a sa njim i neprijateljstvo prema kralju. Opšta ekonomsko-politička situacija u zemlji veoma je pogodovala nastanku frakcije koja će, na kraju, presuditi kraljevskom paru.

Kraljica Draga Obrenović


Sve što se o atentatu na kralja Aleksandra i kraljicu Dragu moglo napisati, napisano je. Sve što se moglo reći, rečeno je. Jedan gnusan čin, zamišljen u potaji, izveden je do kraja. Jedna žena, kriva zbog svoje ljubavi prema čoveku koji je bio, ni manje, ni više, već kralj lično, mučki je ubijena i raskomadana. Intimni delovi njenog tela nošeni su, na bajonetu, po Beogradu, baš kao što su, nekad ranije, radili francuski revoluicionari po Parizu. Strašno, neoprostivo i svakako za pamćenje. I za osudu. Jedina srpska kraljica, srpskog porekla, kraljevala je samo tri godine i poginula od ruke onih koji su trebali da je čuvaju.

mesečeva vila


Komentari:


 1. 05. 04. 2013. 21:52

  Roksi,iskreno, nisam poznavalac zivota nasih kraljeva a pogotovu kraljica...znala sam samo da su ubijeni,ali da je Draga bila rastrgnuta,to sad cujem...I,kazem : Strasna tragedija.A, kako i sama navodis na neke cinjenice da su to i Francuzi radili sa njihovim kraljicama,to se da potvrditi..a, ja se pitam,da li se uvek moraju ponavljati neka zlodela i na taj nacin pise neka istorija...Krvava ?!

  Hvala ti za ova saznanja...eto,ucim od tebe :)

  Ps/ I, nemoja da me lomis ...jako sam krhka a evo vec cetiri nedelje sam u gipsu..desna ruka i noga,pa sad kad pisem,treba mi dosta vremena da napisem nesto,jer se slevom slabo snalazim..zato,sad mi ne krckaj kosti jer su postale jako krhke:)

 2. 05. 04. 2013. 22:00
  roksana

  @lora1, jao lora moja!!!!! Strašno, zaista mi je žao, nisam znala. Zato tebe nema tako dugo! O, za Boga miloga, draga moja. Nadam se da ide na bolje i da ćeš se uskoro osloboditi gipsa. Svako dobro ti želim i brzo ozdravljenje, naravno.

  Čuvaj se!

 3. 05. 04. 2013. 22:09

  Roksi...za godinu dana sam se ispolomatala da se sad nadam da je kraj ! jos do kraja ovog meseca u gipsu,pa ce valjda krenuti na bolje? Sve je bolje,al' tesko je bez jedne noge i ruke...mada se ziv covek snadje u najgorim situacijama,jer kad glad dodje,onda se ne pita moze li se,vec mora !
  Hvala ti draga moja...sve ce proci jer sam jos ziva :)

 4. 05. 04. 2013. 22:22
  roksana

  @lora1, drži se! Ne mogu ni da zamislim kako ti je. Ipak, što bi ti rekla, živa je glava na ramenima, pa će i to proći. Što se tog "moranja" tiče, savršeno dobro znam kako to izgleda. Nadam se tvom brzom oporavku i ljubim te. Piši nam postove kad možeš. Sa tobom je naš blog lepši!

  Veliki pozdrav lora! :)

 5. 18. 04. 2013. 15:27
  agiazmatikon

  mozda je najgore u ovom gnusnom ubistvu, kako mi je pricala prababa, to sto su tela kralja i kraljice prvo bila iznesena kao ratni trofeji na prozor sobe da budu bezivotna pokazana masi da je "tiranin" mrtav, onda je tim nesretnim vojnicima kraljevo telo zaista ispalo, a kraljicino onda pride pusteno da padne sa njim na zemlju, u svakom slucaju na veliko se picali je autopsijom utvrdjeno da je kraljica bila u drugom stanju kada je ubijena, evo moj mali prilog tvom vanrednom radu. Inace ne komentarisem postove jer su moji komentari mnaje vise glupi, ali eto rekoh da se oglasim da vidis da i ja tebe partim :)

 6. 18. 04. 2013. 15:55
  roksana

  @agiazmatikon, utoliko ti više hvala na komentaru, koji je sve, samo ne glup. Takodje hvala na dopuni mog teksta. Pokušala sam da se više orijentišem na činjenicu da je ubijena kraljica srpskog porekla, kao da nam nešto naše nikad nije dobro i kao da bi neka strankinja bila bolja. Za iznošenje tela sam znala, a da je kraljica bila trudna nisam i to samo još povećava gadost i sramotu ovog zlodela.

  Da, naravno, želim ti dobrodošlicu na moj blog i zahvaljujem još jednom. Veliki pozdrav.

 7. 30. 09. 2013. 11:57

  Nema nista gore ubiti kralja i kraljicu gnusno svirepo bez milosti od noci majskog prevrata u srbiji nista nije kako treba to je ta kletva ko ja je pala na srbiju u obliku kise krvi svega loseg sto se desilo bojim se da ce biti gore u koliko nerehabilutuju sve lose sto je pisano o kraljici dragi je cista propaganda lazi svirepi ubica koji su imali za cilj da ocrne i da lose prestave srpsku kraljicu dragu da bi opravdali sebe i gnusni cin nijedno ubistvo se nemoze opravdati a pogotovo ubistvo kralja aleksandra i kraljice drage od tog dana nista za srbiju nije dobro priznaj srbijo gresku ko ja te je mnogo kostala ublazi nepravdu rehabilutuj kralja aleksandra i kraljicu dragu pomoli se daj kralju aleksandru i kraljici dragi obrenovic mesto u istoriji koje jim pripada pa mozda ti srbijo bude bolje aleksandar i draga obrenovic su bili srpski kralj i kraljica zasluzuju postovanje nek je vecna slava kralju aleksandru i kraljici dragoj obrenovic

 8. 24. 01. 2014. 19:00

  Jedna stvar koja me je uvek nervirala jeste prezime kraljice Drage. Odmah mi je u oci pao naslov teksta u kome se potkrala ova, mogu slobodno reci, ogromna greska. Udajom za kralja Aleksandra Obrenovica, normalno je da je ponela i njegovo prezime. Zaista mislim da je krajnje vreme da se shvati da je od tog trenutka, a narocito posle zverskog ubistva kraljevskog para, ona zauvek ostala kraljica Draga Obrenovic.

 9. 25. 01. 2014. 12:32

  Poštovana autorko,
  kraljevski par Obrenović je ubijen zbog lošeg socio-ekonomskog stanja u zemlji, koje nije nastalo 1900. kada su se Aleksandar i Draga venčali, već je rezultat loše politike makar dva prethodnika Obrenovića - Mihajla i Milana (pogotovu Milana koji je bio nepopravljivi zavisnik od kocke).
  Ma koliko ljubav bila lepa, u tom periodu bilo je poznato da su se prinčevi i princeze venčavali iz političkih interesa. Aleksandar je oženio ženu za koju je bilo evidentno da neće moći da rodi decu. Moram li podsetiti da je ovakav problem čak i u 21. veku jedan od čestih uzroka zbog kojih se ljudi, ne samo na Balkanu, razvode? (Na stranu lični sentimenti i stav da li bi reproduktivna sposobnost nekog partnera trebalo da bude razlog za postojanje veze) Ma koliko obrazovana, inteligentna i lepa bila Kraljica Draga, ipak se na tronu uz svog supruga ponašala tiranski. Treba li ovu izjavu da potkrepim činjenicom da je Kralj menjao kabinet Vlade svaka 2 meseca? Da je donosio nove ustave svakih 6 meseci? Da je kraljica uticala na napredovanja u vojsci, na univrezizetu, da je umesto da bude podrška državnoj politici, ona uticala na istu prema svojim ličnim afinitetima? Okupirani svojom vezom, Aleksandar i Draga su gubili iz vida svoje dužnosti prema Srbiji. Takođe, ponašanje Aleksandrovih roditelja, nije doprinelo popularnosti ove dinastije.
  Kako se stanje u zemlji iz dana u dan pogoršavalo, tajna služba, vojska i dijaspora (uz blagoslov određenih stranih sila) izvršile su prevrat. Nažalost, kako u takvim slučajevima biva, pojedinci su u čin atentata pretvorili u čin svirepog ubistva (što je tema za psihopatologe). Obdukcija tela pokojne Kraljice pokazala je da njeno veličanstvo nije moglo da ostane u drugom stanju, i ona sigurno nije bila trudna.
  Kralja Aleksandra na tronu je zamenio Kralj Petar I, nesporno najveći srpski kralj novog doba.
  Da li je likvidacija kraljevskog para vandalski čin? Da. Da li je kraljevski par bio dorastao svojoj ulozi vladara Srbije? Ne. Da li je bračni par Obrenović pristajao na abdikaciju, čime bi im bilo omogućeno da uživaju u svom privatnom životu, prema svom nahođenju? Ne. Da li je u datom trenutku i pri takvom odnosu snaga, postojalo drugo rešenje, izuzev atentata? Mislim da ne.

 10. 09. 11. 2014. 23:33

  Драга је према речима,чак и најтврђих Обреновића била паметна али подмукла и покварена жена као и њена сестра Христина,њено лудило величине расло је са њеним утицајем на краља,друго у овај атентат умешан је и Петар Карађорђевић,треће умешан је и сам руски двор због Македоније коју је Александар желео да поврати...затим Александар је одлучио да Драгу протера пре свега због њене неартикулисане и бахате браће,,,,било је касно јер је атентат већ био спремљен...није баш све тако романтично...пре би се могло рећи да је Александар био њена жртва....делови отворених архива бацају ново светло на овај догађај али и његове последице....Сарајевски атентат,стварање Југославије и многе касније трагедије као и то да су завереници и те како управљали поступцима Петра Карађорђевића,,,као Петар Живковић назван Пера Капија који је те ужасне ноћи отворио капију завереницима

 11. 21. 09. 2020. 01:06

  Kraljica Draga je prodavala svoje seksualne usluge mnogim važnim ljudima iz sveta politike.Najbolje je to uradila sa mladim Aleksandrom.
  Razloga za njenu likvidaciju zajedno sa kraljem ima mnogo ali je samo jedan bio presudan.
  Šta mislite koliko bi mogla da bude surova žena koja želi da se osveti svima koji su je tokom njenog "uspona" ponižavali...?
  A bilo ih je puno.
  Razmislite malo.

 12. 21. 09. 2020. 01:11

  Dvorska dama se inače koristi kao sinonim za jedno prilično staro zanimanje...
  Čik pogodite koje?
  A kraljica Draga je baš to bila neko duže vreme.

 13. 19. 06. 2021. 22:18

  Динамические lte прокси в Казани от PROXYSPACE

Slobodno prokomentarišite članak

Dodaj komentar

Zapamti me