Učiteljica života

Putovanje u prošlost može nam omogućiti da bolje sagledamo sadašnjost i lakše shvatimo uzroke i posledice nasledja koje su nam zaveštali svi oni koji su ovim svetom živeli, a posebno vladali i imali, manji ili veći, uticaj na tokove bivstvovanja, kako svoje sopstvene, tako i svih savremenika, ali i naše sopstvene, danas. Šteta što to putovanje nismo u mogućnosti da obavimo nekim vremeplovom, onako kako to radi svaki čestiti turista, već smo prinudjeni da, ako to želimo, prevrćemo gomilu starih, prašnjavih knjiga, iščitavamo biografije i autobiografije, hronike,  putopise i eseje, a sve u nadi da će nam istorija, ta varljiva i promenama sklona nauka, pokazati prave smernice i ukazati na, davno učinjene, propuste, pogreške i loše povučene poteze,  te nam, na taj način, ukazati šta nam valja činiti da grešku ne ponovimo.  Naravno, rekoh već, samo ako želimo. A u većini slučajeva ne želimo. Mukotrpan je to posao i, ruku na srce, nikada ne možemo baš sasvim biti sigurni koliko su istorijski podaci, kojima raspolažemo, tačni i korektni. Da li je Ana Bolen, majka Elizabete I, zaista bila toliko sklona porocima, da li je Kleopatra bila toliko luda da pije izmrvljene bisere sa vinom, koliko vojnika je branilo Grčku od gnusnih Persijanaca, zajedno sa 300 neustrašivih Spartanaca, da li je Odisej lutao 10 godina? Sve dok ne izmisle vremeplov, mnoga pitanja će ostati bez odgovora, pa i ono: ko i zašto je ubio Džona F. Kenedija. I ko su nam, tokom prohujalih vekova, bili prijatelji i da li su zaista bili prijatelji. To vam je istorija, varljiva nauka, zaista!

Ipak, narod koji ne poznaje svoju istoriju osudjen je da je ponavlja. Iznova i iznova, da pravi iste greške i ispašta zbog svojih sopstvenih promašaja. To je kao da umireš stotinu puta. Isti slučaj je i na globalnom nivou. Šteta! Samo kada bi malo začeprkali po starim, prašnjavim knjigama, možda bi nam bilo malo jasnije šta sve, sem Alfreda Nobela, razdvaja srednjevekovne asasine od modernih terorista, bombaša-samoubica i, što je još važnije, šta ih to spaja, šta je dovelo do razjedinjenja hrišćanstva, kako je i na koji način, došlo do stvaranja supersila, zašto je razbijena Jugoslavija i kome je bila trn u oku. Saznali bi da je humanista, onih pravih, zapravo bilo jako malo i da su svi naučnici, revolucionari i reformisti bili vodjeni isključivo svojim ličnim, sitnim interesima, ili, što je još gore, krupnim interesima veoma krupnih tajkuna, koji vladaju, čini mi se, još od kamenog doba. Čast izuzecima, njima se klanjam i ponizno molim za oproštaj! Isti onaj, ranije pomenuti Nobel, mučen, najverovatnije, grižom savesti i svestan za čega će njegov izum biti korišćen, zaveštava fond za dodelu nagrada, koje će, opet manje ili više, nezasluženo dobijati razni "mirotvorci" i poneki književnik spreman da prožvaće, već servirano mu, delo. Kao po pravilu, ova nagrada će zaobići upravo one koji je najviše zaslužuju.  One koji misle svojom glavom, ne kradu i ne šalju tudju decu u svoje ratove. 

Mapa sveta

Više puta su mi rekli da je istorija jedan veliki smor i krajnje neinteresantna. Takvima ću, od srca, preporučiti Monti Pajtonovce i slične komedije. Čak i tako izvrnuta i smešna, istorija ostaje istorija, sklona promenama, u zavisnosti od toga ko je stvara i ko je prenosi dalje, ostaje učiteljica života, pa ma šta vi rekli. 

Homer
Homer

 


Komentari:


 1. 08. 04. 2013. 16:03
  mssams

  Mnoge istorija ne intresuje. Iskreno, ni mene nije interesovala. Nisam zelela da kopam po njoj. I drago mi je sto nisam. Jer, ko zna sa koliko pogresnih stavova bih gledala na nju. Ali zato sada, kada me zaista interesuje (valjda ide sa zreloscu), trudim se da je što bolje razumem.. Istorija je puna zanimljivih stvari, zanimljivih pitanja i još zanimljivijih odgovora.. Samo je potrebna velika zainteresovanost da bi neko uzivao u istoj

 2. 08. 04. 2013. 18:55

  Setimo je se obično tek kad sadašnjost postane neizdrživa a budućnost neizvesna. Obično prekasno, pa samo konstatujemo da nam se ponovila.

 3. 08. 04. 2013. 19:38

  Да ли се историја понавља или је праволинијска? Али не чека она да ми ишта научимо, већ се неумитно одвија пред нама. Следеће што нам следи јесте пацифизација Србије. Полако нам доводе на становање људе са разних континената. А то значи, оно што је изузетно важно за оне који су наклоњени историји, разбијању постојећег духа одређеног народа, његове традиције, вере. Све иде ка стварању једне владе и једног центра моћи. Само једна историја је тачна - скривена, то јест, тајна историја.
  Машем!

 4. 08. 04. 2013. 20:23

  @mssams, složiću se da istorija nije baš nauka u kojoj mnogi mogu uživati. I meni je bilo mnogo lepše iščitavati istorijske podatke na nekoj sunčanoj plaži. :))) Ipak smatram da bi svako trebao poznavati bar osnove istorije, kako svog naroda, tako i svetske, i na taj način lakše shvatiti današnje odnose u društvu. I da, naravno, mnoge stvari dolaze sa zrelošću.

  Veliki pozdrav.

 5. 08. 04. 2013. 20:24

  @Janakis, upravo tako. A danas nam je, možda više nego ikad pre, budućnost neizvesna. Veliki pozdrav!

 6. 08. 04. 2013. 20:27

  @pričalice, savršeno se slažem sa tobom. Do tih podataka se veoma teško dolazi, a kada naidješ na njih prepušten si samom sebi da ih "prebereš" i odvojiš izmišljotine od činjenica. Sve je više pisaca kvaziistorije, što nas sve više gura u tamu. Uzvraćam mahanjem, draga!

 7. 08. 04. 2013. 20:55

  IMAMO TOLIKO MNOGO NEPISMENIH, DA SVAKO KO ZNA DA PIŠE
  SE(BE) SMATRA PISCEM.

 8. 08. 04. 2013. 21:00
  roksana

  @Daca, koja radost videti te!!!! :)))) Samo da znaš da sam zapamtila i onaj o piscima!!!! Naravno da si u pravu, pisaca k'o...

  Ne zaboravi, Zmaj Jovina petak-nedelja! Poljubac, draga!

 9. 08. 04. 2013. 22:29

  Mnogo puta samo isla putem globalnog i dirktong pisanja.Medjutim,jos u osnovnoj skoli kada sam pocela da ucim istoriju,secam se(za to vreme jako grotesno i hrabro) postavila pitanje svom nastavniku :
  _ Kako ste vi sigurni da je bas bilo tako ?
  Ko je pisao i kakav je to bio covek? Mozda je bas tog trenutka video drugacije?
  Naravno da sam bila kaznjena.
  Al' kada sam licno dozivela neke stvari,ja sam rekla da necu vise upijati sve i svasta.
  Istoriju pisu dve strane.
  Ona koja pobedjuje a i ona koja gubi u razmeri na ideologiju,pobudu,i ineteres!
  Al' sam cula..da,kada bi se otkrile sve tak=jne Vatikana,svet bi bio drugaciji ili ne bi smo ni postojali ?
  Al'opet,to su samo neka od nagadjanja.?
  PS: Mnogo volim da gledam reportaze,ali najvece zadovoljstvo mi je da sedenem sa nekom drugom nacijom i pocnemo pricu.
  Mnogo sam toga otkrila a da sam bila u drugom ubedjenju.

  ljubim.

 10. eko
  09. 04. 2013. 00:02
  eko

  Savršeno si ovo napisala. Pozzz

 11. 09. 04. 2013. 15:48

  Da budem iskrena,istorija mi je cesto veoma naporna,obicno onda kada se daje mnogo nepotrebnih informacija,ali volim neke zanimljivisti i istorijske filmove.Najvise volim grcku,grcke mitove,troju,to je nesto sto mi je najzanimljivije:)pozz,sjajan tekst!

 12. 09. 04. 2013. 18:44
  roksana

  @lora1, očigledno je tvoj profesor bio obična, pompezna budala, koja o onome što predaje i nije znao baš mnogo. Iz razgovora sa pripadnicima drugih nacija može se mnogo saznati. A u tudjoj zemlji, svi smo stranci i upućeni jedni na drugi. Lakše se otvaramo, i naravno da se tada možemo razuveriti, čak i kada smo sasvim bili sigurni da nešto poznajemo u potpunosti.

 13. 09. 04. 2013. 18:45
  roksana

  @eko, hvala ti. Jedan veliki pozdrav za tebe.

 14. 09. 04. 2013. 18:48
  roksana

  @endzylove, gomila nepotrebnih detalja i istoričarima ide na živce. :))) Grčki mitovi su svakako interesantni, ali su ipak samo mitovi. Mada i oni, kao takvi, savršeno govore o odnosima u društvu stare Grčke. Uzgred, egipatski, nordijski, ali i drugi mitovi su odlični. Pozdravče!

 15. 23. 10. 2015. 10:15

  Pozdrav iz dijaspore!

 16. 10. 01. 2016. 09:49

  Pozdrave najsrdačnije
  šaljem ti iz Germanije!

Slobodno prokomentarišite članak

Dodaj komentar

Zapamti me